Äitienpäivä koittaa taas toukokuun toisena sunnuntaina, joten nyt on juuri sopiva aika pohtia äitiyden ja työelämän yhteensovittamista nyky-yhteiskunnassa. Tähän aiheeseen sain kuulla ajatuksia äideiltä, joilla on kaksoisrooli äitinä ja Teamitin työntekijänä.

Työn ja äitiyden yhteensovittaminen

“Työn ja äitiyden yhteensovittaminen alkaa jo ennen äidiksi tulemista”, muistuttaa yksi Teamitin äideistä. Hän kertoo, mitä yhteensovittaminen tarkoitti hänelle: “Äitiyslomanhan voi aloittaa 30-50 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Tunnollisena työntekijänä harkitsin asiaa myös työnantajani kannalta, ja aloin ajoissa etsimään itselleni sijaista, jolloin pystyin hyvällä omallatunnolla jäämään kotiin jo 50 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Syntymätön lapseni oli voittaja jo silloin tässä äidin ja työntekijän roolien epävirallisessa kisassa.”

Äitiysloman jälkeinen töihinpaluu tuo mukanaan toisenlaista yhteensovittamista, ja se saattaa herättää monenlaisia huolia. Yksi äiti muistelee töihinpaluun tuoneen mukanaan ristiriitaisia tunnelmia ja huolta työelämään sopeutumisesta: “Kun on aika palata työelämään äitiysloman tai vanhempainloman jälkeen, ollaan taas ristiriitaisessa tilanteessa. Ajatus siitä, että olen pelkästään vaihtanut vaippoja ja istunut naapurin äitien kanssa hiekkalaatikolla, ilman sen suuremmin aivoja rasittamatta, pelottaa tosi paljon työmaailmaan palatessa. Mietin: Onko minusta töihin? Onko tullut paljon muutoksia järjestelmiin ja prosesseihin? Pystynkö vielä oppimaan uutta?”

Eikä työelämä ole todellakaan ainoa asia, joka huolestuttaa. “Toisaalta mietin, miten pikku palleroni pärjää päiväkodissa, itkeekö typykkäni siellä päivät pitkät ikäväänsä tai kuinka helposti minä pystyn olemaan kehittämättä huimia skenaarioita siitä, miten muruni on pudonnut keinusta ja häntä kiidätetään sairaalaan ja minua ei saada kiinni, kun akku on loppunut puhelimestani”, muistelee yksi vanhempi työhönpaluuta – nyt jo hieman huumorilla.

Tosielämässä totuus on tarua ihmeellisempää: “Käytännössä kaikki kuitenkin sujuu ongelmitta. Lapset ovat aivan hullaantuneita päiväkotielämään. Siellä on paljon kavereita, monipuolista tekemistä ja ihania, motivoituneita ja ammattitaitoisia hoitajia ja opettajia, jotka tekevät parhaansa joka päivä meidän lapsiemme hyväksi.”

Äitiydestä voi oppia taitoja myös työelämässä hyödynnettäväksi. Eräs Teamitin äideistä pohtii haasteiden positiivisia seurauksia: “En tiedä milloin eletään virallisesti ruuhka-aikaa, mutta tuntuu, että meillä se oli alakouluaikana. Silloin hiottiin huippuunsa ajankäytönhallinta- ja aikataulutustaidot, joista on ollut ehdottomasti hyötyä myös työelämässä.”

Joustavuus lisää työhyvinvointia


”Yksi tärkeimmistä tavoista, jolla työnantaja voi tukea työntekijöitään vanhemmuudessa, on joustavan työnteon mahdollistaminen.”

Työnantajilla on rajalliset mahdollisuudet tukea työntekijöitään vanhemmuudessa, mutta joitain keinoja löytyy. Yksi tärkeimmistä mahdollisuuksista tuntuu olevan joustavan työnteon mahdollistaminen. Joustavuus voi tarkoittaa esimerkiksi lyhennettyä työaikaa: “Mahdollisuus 30-tuntiseen viikkoon on huippuasia, silloin jää hieman enemmän aikaa olla yhdessä perheen kanssa.  Vaikka päiväkodissa kaikki sujuukin hyvin, tekee lapselle hyvää olla tekemättä hetken aikaa yhtään mitään. Saa vain istua sohvalla äidin kainalossa, katsella vaikka piirrettyjä.”

Toisille joustavuus tarkoittaa mahdollisuutta etätöihin ja joustavaan työaikaan. Kaikkiin työtehtäviin joustavuus ei sovi, mutta tietotyö ja IT-ala mahdollistaa joustavuuden useissa tehtävissä. Teamitillä etätyömahdollisuuksia pohditaan näin: “Tietotyö on siitä kiva, että yleensä löytyy joustoa ja työtä pystyy tehdä joustavasti kotoa käsin, tai se ei ole niin ajankohtaan sidottua. Voi tehdä osan päivää toimistolla ja jatkaa sitten myöhemmin kotona. Mielestäni tällainen tietotyöala sopii todella hyvin perheellisille.”

Toinen Teamitin äiti on huomannut etätyön edut todella konkreettisesti: “Etätyöskentelymahdollisuus on todella suuri etu perheellisille. Kun menee vähemmän aikaa työmatkoihin, on enemmän aikaa lasten kanssa.”

Myös omailmoituskäytäntö nousi erään Teamitin äidin mielestä tärkeäksi joustavuutta mahdollistavaksi tekijäksi: “Omailmoituskäytäntö on todella hyödyllinen silloin, kun lapsi tulee kipeäksi. Se että huonovointista lasta ei tarvitse viedä lääkäriin vain työnantajan vaatiman lääkärintodistuksen takia, on todella arvokas etu.”

Työhyvinvoinnin avulla tasapainoa elämään

Yleisesti hyvinvointiin panostaminen ja työntekijän hyvinvoinnin tukeminen nousi tärkeäksi tekijäksi, kun juttelin äitiyden asiantuntijoiden kanssa täällä Teamitillä.

Yksi työntekijöistä pohtii työhyvinvoinnin merkitystä näin: “Niin työnantajalle kuin työntekijällekin on hyväksi, että hyvinvointiin panostetaan töissä ja että työntekijät voivat hyvin. Näin Teamit kyllä tekeekin. Työkuorma liittyy vahvasti työhyvinvointiin. Työkuorman tulisi olla sellainen, ettei tarvitsisi kauheasti murehtia töitä kotona, vaan että kotona voisi keskittyä lapsiin.”

Työnantaja voi edistää työhyvinvointia myös hyvin konkreettisilla teoilla. Monet yritykset tarjoavatkin työntekijöilleen esimerkiksi liikunta-, hieronta-, kulttuuri- ja lounasseteleitä. “Työnantajan tukemat vapaa-ajan aktiviteetit kuten hieronta, urheilu ja kulttuuri muistuttavat aina yrityksen hyvistä arvoista, joissa kannustetaan kunnossa pysymiseen sekä fyysisesti että henkisesti. Niillä on suuri merkitys ja tukevat hyvin lapsiperheiden elämää”, muistuttaa yksi työntekijöistämme.

Lopulta yksi haastatelluista äideistä kiteyttää vielä työnantajan roolin työn ja elämän yhteensovittamisessa: “Työnantajan rooli on varsin näkymätön silloin kun kaikki on hyvin. Kun työtehtävät ovat mielenkiintoisia, työkuorma on sopiva ja työstä saatu tyydytys ja palkkaus on kohdallaan, pystyy vapaa-aikana keskittymään tärkeimpään. Elämään.”

Hyvää äitienpäivää!

”Kerran on vuodessa sellainen päivä,
et haihtuu äideiltä huolen häivä.
Kukkia, kakkuja, soittokin riittää,
kunhan saa vaan äitiäni kiittää.
Ei väliä minkä ikäinen,
aina olen sun lapsonen.
Paljon olen saanut sulta,
siis kiitos ja onnea äitikulta!”

Elena Juslin, Digital Marketing Coordinator

Elena on suorittanut kauppatieteiden maisterin ja kandidaatin tutkinnot pääaineenaan kansainvälinen liiketoiminta painottaen opintonsa kansainväliseen markkinointiin. Yksi Elenan suurimmista innostuksen aiheista on digitalisaation tuomat mahdollisuudet auttaa, informoida ja viihdyttää ihmisiä.

Lisää Teamitin yrityskulttuurista voit lukea blogeistamme.

Jatka lukemista