(Työ)hyvinvointi on kestävän yritystoiminnan pilari

Teamitin maaliskuun after workeissä eli Teameetissä keskusteltiin tällä kertaa hyvinvoinnista. Hyvinvointi on siitä erilainen aihe, että se on aina yhtä tärkeä ja ajankohtainen – työtehtävästä riippumatta. Mutta miten työntekijän hyvinvointi liittyy työn tekemiseen, ja miksi työnantajan kannattaa ylipäänsä kohdistaa erityistä huomiota työntekijöiden hyvinvointiin?

Kuten liikemies ja miljardööri Richard Bransonkin toteaa, niin yrityksen tehtävä on pitää huolta työntekijöistä.

Clients do not come first. Employees come first. If you take care of your employees, they will take care of the clients. – Richard Branson

Nykyaikainen työnantaja ymmärtää, että työntekijät ovat kaiken a ja o menestyvälle yritystoiminnalle. Osaava työnantaja myös näkee huomioida työntekijöiden eri tarpeita. Kun joku kokee stressin oireita, syynä voi olla esimerkiksi liian iso työmäärä, liian vähäinen työmäärä, heikot ajanhallintataidot, puutteet työn organisoinnissa, ongelmat työyhteisössä, ongelmat kotona. Vaikka oire on sama, ei luontaisestikaan sama ratkaisu tai toimenpide auta näihin kaikkiin tilanteisiin.

Mutta miten sitten ylläpitää optimaalista hyvinvointia?

Paikalla oli kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentaja ja asiantuntija Sara Adolfsen. Sara kävi läpi 10 konkreettista vinkkiä, millä ylläpitää ja optimoida omaa jaksamista 365 päivää vuodessa. Yleensä sanotaan, ettei kikkakolmosia löydy, mutta tässä tapauksessa niitä nimenomaan löytyy.

Teameet 27.3.2019
Maaliskuun Teameetin aiheena oli hyvinvointi työssä ja arjessa. Luennoitsija: Sara Adolfsen, hyvinvoinnin valmentaja ja asiantuntija, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja, henkinen valmentaja, joogaohjaaja, koulutettu Firstbeat asiantuntija, Licensed NLP Practitioner ja biohakkeri

Tärkeintä hyvinvoinnin ylläpitämisessä niin, että tasapaino säilyy myös kaikkein kiireisimpinä jaksoina, on huolehtia hyvinvoinnista 365 päivää vuodessa, Sara kiteyttää. Tukena toimii mm. ravinto, uni ja palautuminen, liikunta, ergonomia sekä erilaiset hyvinvointia lisäävät tekijät kuten luonnossa oleminen ja kosketus. Teknologian kehityksen myötä on helpompaa paikantaa yksilölliset tarpeet ja kohdistaa korjausliikkeet oikein. Hyvinvointia voi nykyään seurata, eri osatekijöitä tutkia syvemmin ja syy-seuraussuhteita oppia ymmärtämään ja huomioimaan helposti itsekin.

Teameet
Kuvassa vasemmalla hengitetään. Kuvassa oikealla Teamitin Yaro kokeilee Saran opastuksella meditaatiota tukevaa teknologiaa.

Miten yrityksenä voidaan tukea työntekijöiden työhyvinvointia?

Lähtökohtaisesti jokainen on ja tulee olla vastuussa omasta hyvinvoinnistaan. Itsemääräämisoikeus menee työnantajan toiveita edelle. Työnantaja voi toisin sanoen järjestää vaikka mitä fyysistä ja henkistä sparrausta, mutta jos työntekijä ei ole siitä kiinnostunut, ei tulostakaan synny.

Työnantajan rooli on kuitenkin tukea työntekijöiden hyvinvointia, sillä hyvinvoiva tiimi on sekä yksilön että yrityksen ja tietenkin myös yhteiskunnan edun mukaista.

Teamitin tämänhetkiset panostukset työntekijöiden työhyvinvointiin:

  • Tarjoamme lounas-, liikunta-, kulttuuri- ja hierontaetua
  • Käymme sparrauskeskusteluita säännöllisesti ja haluamme oikeasti tietää miten kaikilla menee
  • Keskitymme ns. virallisessa kehityskeskustelussa kehittymiseen ja palautteen antamiseen – kyseessä ei ole vain vuosittainen pakollinen riesa
  • Kuuntelemme ja kysymme mielipiteitä monella tapaa ja pyrimme luomaan avoimen ilmapiirin
  • Haluamme tehdä yhdessä muutakin kuin työtä, oli se sitten maratonin juoksemista, kilometrikisaa, keilailua, yritysjoukkueita, minikahvitaukoja tai after workeja
  • Käytämme teknologiaa hyödyksi mm. hyvinvointia tukevalla mobiilisovelluksella

Kuten Sarakin muistutti, on tärkeää, että jokainen löytää ne omat tavat huolehtia hyvinvoinnistaan. Tärkeää on myös suhtautua hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti, ei vain yksittäisinä palasina.

Christel Isberg, Team & Talent Development Manager

Christel on suorittanut ylemmän sosiaalialan ammattikorkeakoulututkinnon keskittyen sosiaalialan menetelmien ja käytäntöjen lisäksi strategiankehitykseen, muutostyöhön ja kestävään johtamiseen. Lisäksi hän on suorittanut Ledarskapsakademin-johtajuuskoulutuksen, joka painottuu yhteiskunnallisiin ja johtajuuteen liittyviin kysymyksiin. Hän on toiminut yli 13 vuotta työllisyyteen liittyvien tehtävien parissa panostaen uravalmennukseen ja rekrytointiin. Entisenä yrittäjänä ja verkkokauppaliiketoimintaan keskittyneen osakeyhtiön omistajana ja nykyisenä freelancerina hän puhuu yrittäjähenkisyyden ja tasa-arvon puolesta. Kestävä johtaminen, työelämä ja yhteiskunta ovat hänelle sydämenasia.

Lisää kuvia Instagramissa
Lue lisää yrityskulttuuristamme

Christel Isberg

Jatka lukemista